Dostawa od 199 zł gratis!

Chleb bezglutenowy

Wyświetlanie 1–24 z 81 wyników

Pieczywo jest jednym z głównych elementów każdej piramidy żywieniowej, również tej w diecie bezglutenowej. Dla osób niewtajemniczonych w tajniki diety wypierającej gluten z codziennego życia wyobrażenie sobie wszelkiej maści chlebów nieposiadających w swoim składzie pszenicy, orkiszu, jęczmienia, żyta etc. jest nie do pomyślenia.

Szacuje się, że na celiakię choruje około 1% populacji. Z prostej matematyki wynika, że około 380 000 mieszkańców polski musi borykać się z problemem tej choroby. Coraz większa świadomość, diagnostyka, ale i również chęć przetestowania u osób zdrowych diety bezglutenowej jako formy codziennego żywienia powoduje, że zapotrzebowanie na polskim rynku na produkty diety bezglutenowej zwiększa się z dnia na dzień. W związku ze zwiększającym się odsetkiem konsumentów pozbywających się pszenicy z diety na rynku pojawiają się dziesiątki marek chleba bezglutenowego. Z czego produkowany jest chleb bezglutenowy? Czy dieta bezglutenowa jest dla Ciebie i czym na dobrą sprawę jest chleb bez glutenu?

chleb bez glutenu Schar Nutrifree Piaceri Mediterranei

Eliminowanie pieczywa, żeby leczyć celiakię? Tak to się zaczęło!

Podczas II wojny światowej holenderski pediatra dr Willem Karel Dicke po raz pierwszy powiązał celiakię ze zbożem – kiedy brakowało chleba i mąki, a ludność głodowała, stan zdrowia o dziwo poprawiał się, zwłaszcza u dzieci chorych na celiakię. Historia chleba bezglutenowego i rozpowszechnienia się diety bezglutenowej rozpoczyna się na dobre nie od strony pozbywania się z produktów odpowiedniego z białek, a od diet nisko i bezweglęwodanowych (low-carb, no-carb) popularnych w wysokorozwiniętych krajach w połowie i pod koniec lat 90 ubiegłego wieku. Diety, które wykluczały węglowodany z codziennych posiłków zaczęły dominować, odwracając trend diet które stawiały na unikanie tłuszczów. Zarodki chyba najbardziej „trendy” diety w dzisiejszych czasach – ketogenicznej zbliżyły nas do eliminowania glutenu przede wszystkim dzięki – a jakże, badaniom amerykańskich naukowców. Ci po wnikliwej analizie doszli do wniosku, że problemy zdrowotne z układem pokarmowym ich społeczeństwa niekoniecznie mogą dotyczyć węglowodanów, gdyż problemów u stosujących się do tych diet nie udało się zatrzymać, a w dłuższej perspektywie czasu powodowało to również dodatkowe dolegliwości. Głównym winowajcą przez długi okres czasu miała być skrobia i tutaj jak zapewne się domyślacie trop był dobry, ale problemem nie były węglowodany w niej zawarte, a to jakiego rodzaju skrobia była stosowana w węglowodanowych produktach.

Po wydawaniu kolejnych to badań, diety low-carb i no-carb utraciły swój impet, dlatego też dietetycy zaczęli rozglądać się za kolejnymi potencjalnymi winnymi. Powrót społeczeństwa do klasycznych form odżywiania, eliminowanie poszczególnych elementów diet naprowadził badaczy na trop, że to produkty pszeniczne, przecież tak bardzo bogate w węglowodany, co okazało się ich najbardziej zmyliło, powodują problemy zdrowotne wśród osób skarżących się na problemy zdrowotne. Osoby, które wcześniej doświadczały niepożądanych objawów po spożyciu pszenicy przy okazji całkowitej eliminacji węglowodanów, zaczęły odkrywać że niektóre skrobie, takie jak ryż, ziemniaki i gryka nie powodują u nich niepożądanych reakcji. Kiedy już doszło po nitce do kłębka, że tylko niektóre produkty skrobiowe powodują problemy, społeczeństwo rozpoczęło testy diety bezglutenowej na szeroką skalę. Powszechność glutenu w masowo produkowanej, gotowej do spożycia żywności sprawiał, że stawał się on niełatwym do całkowitego wyeliminowania celem. Dla tych, którzy przyzwyczaili się do diet unikających węglowodanów nie było niczym szokującym odstawienie bohatera tego wpisu, czyli chleba bezglutenowego, ale pozostali mieli z tym ogromny problem.

Chleb od Dr.Schär

Problem z produktami bezglutenowymi jak i samym chlebem, był taki że nie wyglądały one i nie zachowywały się podobnie do produktów pszenicznych. Chleb bezglutenowy na przykład musiał być zrobiony z takich składników jak mąka ryżowa, błonnik roślinny, celuloza oraz przyjaznym alergikom substancjom wiążącym, które miały zastąpić gluten, takim jak skrobia z tapioki. Niezanieczyszczone glutenem drożdże były w tamtych czasem też sporym problemem. Na szczęście w latach 80 w Austrii, specjalizująca się w żywności dietetycznej, sprzedająca będące już na rynku produkty bezglutenowe firma Schar podjęła decyzję o tym, że rynek nie jest odpowiednio przygotowany dla celiaków i oni chcą tę niszę zapełnić oferując coś co naprawdę zadowoli osoby z glutenowymi alergiami.

Choć linia produktowa marki Schar stale się rozszerzała to chleb bezglutenowy, ze względu na swoją złożoną strukturę pozostawał troszkę nieuchwytny nie tylko dla tej marki, ale i dla całego bezglutenowego świata. Jeszcze w latach 90-tych pieczywo bezglutenowe raczej nie było dostępne tak powszechnie jak teraz i było w dużej mierze zarezerwowane dla sklepów ze zdrową żywnością. Niestety, pieczywo to było kruche, suche i pozbawione smaku. Wczesne wersje przepisów na bezglutenowy chleb opierały się na skrobiach ziemniaczanych, kukurydzianych i ryżowych, soli i cukrze dla nadania smaku oraz drożdżach i gumie ksantanowej dla zwiększenia objętości i elastyczności. Wiele przepisów na chleb bezglutenowy zresztą do tej pory wykorzystuje te składniki.

Jeśli jesteś ciekawy jak smakowały dawne chleby bezglutenowe to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbować odtworzyć taki przepis razem z nami. Akurat w tym przepisie nie znajdziecie mąki ryżowej o której wspominałem wyżej jako o jednym z podstawowych składników, ale mimo to odtworzycie strukturę i smak znany osobom będącym dawniej na diecie bezglutenowej.  Chleb jest lepszy w formie tostowej niż zwykłej. Spokojnie można go też używać do robienia kanapek lub grzanek, tylko uważaj – ponieważ ten przepis używa tylko dwóch bardzo delikatnych skrobi, bądź przygotowany na chleb bezglutenowy, który ma zupełnie inną teksturę i kolor niż ten, którego oczekujesz od chleba. Zjedz go jak najszybciej, ponieważ stanie się suchy szybciej niż można tego oczekiwać – o, takie uroki babcinych przepisów bezglutenowych 🙂  Przygotuj:

  • 350 mililitrów mleka
  • 1 opakowanie – 7 gram aktywnych suchych drożdży
  • 1 łyżka – 5g cukru
  • 350 g mąki kukurydzianej
  • 350 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka – 14g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka 5g sody oczyszczonej
  • 10-15g gumy guar
  • 1 łyżeczka 5g soli kuchennej
  • 2 łyżki stołowe – 30 mililitrów płynnego miodu
  • 60 mililitrów oleju roślinnego
  • 60 mililitrów wody
  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. 2. Podgrzej mleko w mikrofalówce bardzo lekko, do 40 stopni Celsjusza. Dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj i odstaw na bok, pozostawiając mieszaninę w spokoju na 10 do 15 minut, aby zaczęła pracować (pienić się). 3. W średniej wielkości misce do mieszania, zrób mieszankę z mąki kukurydzianej, skrobi ziemniaczanej, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, gumy guar i soli. 4. Powoli dodawaj mieszankę mleczną i 2 łyżki miodu do suchych składników. Mieszaj powoli drewnianą łyżką. Dodaj olej i wodę, a następnie wymieszaj. Ciasto będzie ciężkie i gęste; nie mieszaj go za bardzo. 5. Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem brytfanny. Wyrównaj wierzch i wytnij nożem linię na środku. Piecz przez 25 minut. Sprawdź gotowość ciasta za pomocą drewnianego szpikulca lub ostrego noża, który po włożeniu w bochenek powinien wyjść czysty. 6. Pozwól chlebowi ostygnąć, przykryty ręcznikiem do naczyń, przez 10 minut, aby się odparował, zanim odwrócisz go do studzenia.

Przepis odbiega troszkę od dzisiejszych,  przygotowywanych z gotowych mieszanek lub nawet z tych dostępnych dziś mąk jednoskładnikowych. Osoby na diecie bezglutenowej dzisiaj bez problemu mają dostęp do większej rzeszy dodatków. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do swoich wypieków siemienia lnianego, wykorzystać mąkę z bezpiecznej kaszy gryczanej czy poprawiać strukturę pieczywa za pomocą dostępnych substytutów produktów z glutenem.

Z biegiem czasu doświadczenie Schara, ale też nowych producentów nieustannie prowadzących badania i pracującym nad zróżnicowaną ofertą żywności bezglutenowej, spowodowała że w pieczywie bezglutenowym zaczął pojawiać się tak bardzo pożądany smak. Korzystanie z nowej technologii, dodawanie kolejnych to przypraw, dodatków oraz przede wszystkim wysłuchiwanie bezglutenowej społeczności spowodowało, że chleb bezglutenowy przestał być czymś do czego musimy się zmuszać, a rozpoczął dla siebie nową erę pełnoprawnego substytutu produktu glutenowego.

Czy zatem chleb bezglutenowy dziś jest tym czego od niego oczekujemy?

Jest bardzo dobrze, ale zawsze może być lepiej. W 95 procentach zapewne tak. Jest bezpieczny dla osób z alergiami, uczuleniami i celiakią, utrzymuje on swoje właściwości pomimo pozbycia się tak podstawowych substytutów oraz smakuje! Jest też te 5%, czyli takie małe „ale”. Chleb bezglutenowy pozostaje żywnością wysoce przetworzoną. Ze względu na liczbę składników potrzebnych do zastąpienia naturalnych właściwości glutenu, żadnej marce nie udało się udoskonalić przepisów tak, żeby osoba, która ma możliwość spróbowania zarówno produktu bezglutenowego jak i glutenowego nie rozpoznała żadnych różnic. Społeczność bezglutenowa wciąż donosi o zwiększonej kruchości takiego pieczywa względem produktów z glutenem, wciąż pojawiają się problemy ze smakiem. Wiele chlebów bezglutenowych zawiera również drożdże, których niektórzy unikają ze względu na niekorzystne efekty trawienne. Patrząc jednak w przyszłość możemy spokojnie przyjąć, że chleb bezglutenowy wciąż będzie rozwijał się pod względem struktury, smaku oraz upraszczania jego składu. Postęp jaki został w tej kwestii poczyniony napawa nas optymizmem, że przyszłość dla „bezglutenowców” będzie jeszcze lepsza. Wskazują na to nawet przewidywania ekonomiczne – rynek żywności bezglutenowej do 2025 roku ma osiągnąć 40 miliardów dolarów, co za tym idzie można bezpiecznie przyjąć, że popularyzacja diety, a co za tym idzie chlebów bezglutenowych spowoduje, że producenci będą musieli prześcigać się i wymyślać coraz to nowsze rzeczy. Dlatego też z niecierpliwością oczekujemy na nowości w tej kategorii produktów.

Celiacy oraz inne osoby, które z różnych względów wybrały dietę bezglutenową doskonale jednak wiedzą, że przy odrobinie poszukiwań bez problemu znajdą łatwy dostęp do pieczywa, które nie jest zanieczyszczone, choćby ziarenkiem zboża posiadającego gluten. Pieczywo bezglutenowe stanowi podstawę codziennego żywienia osób będących na diecie bezglutenowej. Nie pozwolimy, żeby w tak ważnym elemencie codziennego żywienia mogła się wam wdać monotonia i tak oto w naszym sklepie znajdziecie Państwo bezglutenowy chleb takich marek jak Dr. Schar, Druid, Dexi, Incola, Sano, Balviten czy Bezgluten. Najnowszym hitem osób praktykujących dietę bezglutenową są powracające do Polski chleby bezglutenowe marki – Nutrifree. W JedzBezGlutenu.pl znajdą Państwo chleb bezglutenowy, który spełni wszystkie Państwa wymagania: pieczywo na podstawie mąki gryczanej, mąki ryżowej czy mąki kukurydzianej. Taki chleb, którego smak wspomagany jest i poprawiany przy pomocy siemienia lnianego, prawdziwych świeżych drożdży czy innych bogatych w wartości odżywcze dodatków. U nas produkty tych marek znajdziesz w naprawdę niskich cenach, a regularne akcje promocyjne sprawiają, że zakupy w JedzBezGlutenu stają się obowiązkiem dla każdego świadomego konsumenta.

Jaki chleb proponujemy?

Nasze produkty, które znajdą Państwo w tej kategorii są doskonałym rozwiązaniem dla osób, które nie mogą poświęcić całego swojego wolnego czasu dla przygotowania własnego chleba, ale również dla tych, którzy nie radzą sobie z papierem do pieczenia, nie pamiętają czy do rozrobienia ciasta trzeba dodać 100 g czy 500 g mąki, czy 2 łyżki drożdży dodać do zimnej czy ciepłej wody oraz czy siemię lniane jest odpowiednim dodatkiem do jasnego i ciemnego chleba 🙂 Jeśli zaś, czas i umiejętności pozwalają wam na przygotowanie własnego pieczywa to oczywiście zachęcamy do tego! Produkty niezbędne do przygotowania własnego, świeżego i pysznego chleba bezglutenowego znajdą Państwo w kategoriach MĄKA BEZGLUTENOWA oraz DO WYPIEKÓW.

chleb bezglutenowy

Zdajemy sobie sprawę, że nietolerancja glutenu to nie zawsze samotna alergia. Nasi klienci często pytają nas o produkty, które nie tylko są bezglutenowe, ale spełniają również inne restrykcje do których zmusił ich własny organizm. Nietolerancje żywieniowe to nie koniec świata, ale świadomi jakie to trudne i jak wiele pracy trzeba włożyć w znalezienie spełniającego wszystkie wymagania produktu, rzuciliśmy rękawice alergiom i tak, dostępny u nas chleb bezglutenowy spełnia wymagania nie tylko osób chorych na celiakię oraz takich będących na diecie bezglutenowej. Pieczywo bez skrobi pszennej, bez laktozy, bez dodatku soi, bez jaj – część z dostępnych u nas produktów spełnia wszystkie te wymagania. Zapoznaj się dokładnie z naszą ofertą, wybierz te produkty, które spełniają Twoje wymagania, tylko pamiętaj – niestety nie wiem, jaką ilością czasu dysponujesz, ale wiedz, że bogactwo naszego sklepu może wciągnąć Cię na naprawdę długie internetowe zakupy 🙂

Co oferujemy?

Nasze portfolio pieczywa bezglutenowego jest dość okazałe, nic więc dziwnego że nie każdy musi się w tym odnaleźć. Naszym zadaniem jest nie tylko dostarczyć wam produktów do zakupu, ale również jak najbardziej ułatwić wybranie takiego, który będzie pasował do waszych preferencji. Dlatego też przedstawimy listę naszych wyborów w tej kategorii.

Chleb bezglutenowy Schar (Schär)

Chleby Schara najłatwiej jest posegregować po seriach, które bardzo łatwo rozpoznać w naszym sklepie zarówno po nazwach, jak i po szacie graficznej na opakowaniach produktów.

Klasyczna trójca wśród chlebów Schara, czyli Pan Blanco, Pan Rustico i Pan Muligrano to prawdopodobnie najczęściej sprzedające się chleby w naszej ofercie. Wynika to zapewne nie tylko ze smaku, ale i z korzystnej ceny. Pierwszy jest chlebem jasnym, drugi jak sama nazwa wskazuje rustykalnym, czyli po prostu „wiejskim”, trzeci zaś jest chlebkiem wieloziarnistym.

Druga seria to dwa chleby wiejskie o naprawdę sporych kromkach – Pain Campagnard oraz Pain Campagnard aux Graines. Różnią się one teoretycznie tylko tym, że ten drugi jest wzbogacony ziarnami, ale nie dajcie się zwieźć – w tym przypadku niewiele robi naprawdę sporą różnicę, a wszystko zależy co kto lubi. Rustykalny i smaczny charakter tego chleba dzięki naturalnemu zakwasowi, ziarnom słonecznika i gryki ożywi Twoją kanapkę lub stanie się idealną zagryzką do wielu dań! Seria ta jest tak nazywana, ponieważ smakuje naprawdę jak wiejski chleb – polami zbożowymi i słońcem. Jest treściwy i odżywczy. Pod ową serię można podciągnąć jeszcze chlebek Surdegsbrod, czyli bezglutenowy chleb na zakwasie.

Trzecia seria produktów to, a jakże, seria Maestro. Seria ta reklamuje się jako pieczywo premium i rzeczywiście takim jest. Duże, pełne bochenki, naprawdę fajny skład oraz wyjątkowy smak, który przekona do siebie nawet „glutenowców” – sprawdzane! W skład tej serii wchodzą trzy chleby Maestro Classicchleb jasny na zakwasie, Maestro Cereale – ciemniejszy chlebek wieloziarnisty z prosem, komosą, lnem czy nawet… miodem, oraz Maestro Vital – również należący do grupy chlebów ciemnych, ale tym razem ze sporą dawką błonnika!

Dla fanów szybkiej przekąski w postaci chleba Schar przygotował też serię z chlebem chrupkim do których należą:

  • Fette Croccanti – białe pieczywo chrupkie o bardzo krótkim składzie
  • Knusperbrot Dunkel – ciemniejszy brat Fette Croccanti, ale bogaty w błonnik i z gryką
  • Knackebrot – jeśli mieliśmy braci to ten chlebek chrupki, wydaje się ich dziadkiem 🙂 Ciężki, chciałoby się rzec „wytrawny” owsiany chlebek. Zastosowany tutaj owies oczywiście jest w stu procentach bezglutenowy!
  • Zwieback – chrupki, słodki chlebek, co tu dużo pisać – po prostu popularny sucharek

Pozostają jeszcze chleby nieprzypisane na dobrą sprawę do żadnej z serii. Wśród nich można znaleźć przecież takie rarytasy jak Vollkornbrot, czyli bezglutenowy chleb razowy ryżowy – swoją drogą bodajże najwyżej usytuowany chleb od tego producenta, jeśli chodzi o wartościowość składu. Warto też wspomnieć o słodkim chlebie Pain Brioche – idealnym śniadaniowym kompanie, którego wystarczy posmarować tym czym najbardziej lubisz, zjeść ze smakiem i cieszyć się energią i sytością na długie godziny – bo tutaj znów Schar popisał się ilością błonnika!

Chleb bezglutenowy Nutrifree

Nutrifree również w dość prosty sposób podzieliło swoje serie pieczywa i w taki sposób pierwszą z nich jest Panfette, czyli seria charakteryzująca się:

  • podziałem opakowania na cztery mniejsze po dwie kromki (jedno opakowanie zawiera, więc 8 kromek chleba) • miękkie pieczywo, gotowe do spożycia – bez wymagania, żeby przypiec je w piekarniku • naturalnie pozbawione laktozy – certyfikowane „lactose-free” • z dodatkiem oliwy z oliwek

Pierwsze pieczywo z serii, czyli po prostu Panfette to najpopularniejsze pieczywo bezglutenowe tej marki. Przyrządzane z tradycyjną recepturą, aby zaspokoić potrzeby wszystkich miłośników smacznego, bezglutenowego pieczywa, zdrowego i gotowego do spożycia. Drugim w serii jest Panfette Integrale, czyli pieczywo rustykalne o wyjątkowo delikatnej konsystencji. Proste połączenie składników: mąki gryczanej, oliwy z oliwek extra virgin, nasion lnu i słonecznika dało naprawdę zadowalające efekty smakowe. Panfette Integrale jest również źródłem pożywnego błonnika. Trzecim przedstawicielem tej serii jest Panfette ai Cereali, czyli bardzo smaczne pieczywo zawierające plusy wyżej wymienionych pozostałych oraz dodatkowo posiadające w składzie, aż pięć ziaren – ryżu, kukurydzy, gryki, teffu i quinoa.

Kolejną serią chlebów Nutrifree jest Morbido ze stającym na pierwszym miejscu chlebem Morbido a fette Bianco. Jest to klasyczny chleb bezglutenowy przyrządzony całkowicie według nowej receptury, która łączy w sobie wspaniały smak i delikatność, tworząc bochenek idealny do wszelkich potraw, zarówno słodkich, jak i pikantnych. Idealny jako dodatek do posiłków i do przygotowania smacznych przekąsek, jest doskonały zaraz po wyjęciu z opakowania, a także pyszny po lekkim opieczeniu. Oczywiście jak to bywa w przypadku produktów tej marki, tak i to pieczywo nie posiada laktozy, białek mleka, ale również bez oleju palmowego. W tej serii znajdziemy też drugi chleb – Morbido a fette Rustico, czyli brata bliźniaka tego pierwszego tym razem w wersji pełnoziarnistej. Idealny jako dodatek do posiłków i do przygotowania smacznych przekąsek, jest doskonały zaraz po wyjęciu z opakowania, a także pyszny po lekkim opieczeniu.

Trzecia już seria i na tę chwilę ostatnia to chleby tostowe Nutrifree wyprodukowane według całkowicie nowej, innowacyjnej receptury. Charakteryzują się one przede wszystkim grubymi i wyjątkowo miękkimi kromkami. Są idealne do słodkich i pikantnych dań. Pierwszy z nich, czyli PanBauletto jest doskonałym sprzymierzeńcem, który towarzyszy Twoim posiłkom i wnosi na stół cały smak i zapach świeżego pieczywa. Idealny na śniadanie, gdy jest lekko opiekany i wzbogacony dżemami lub kremowymi smarowidłami. Doskonały do opiekanych kanapek i tostów. Choć chleb ten nie jest kompletną nowością to teraz jest jeszcze smaczniejsze dzięki nowej recepturze z wykorzystaniem chleba na zakwasie, o delikatnym zapachu i smaku. Kromki są grubsze i wyjątkowo miękkie, co stanowi przyjemność dla podniebienia. Chleb ten występuje też w drugiej odmianie jako PanBauletto Integrale, czyli w wersji z mąką gryczaną!

Warto też wspomnieć o American Sandwich, czyli pysznych miękkich kromkach amerykańskiego chleba kanapkowego, idealnego do nadziewania, aby stworzyć pyszne przekąski zawsze i wszędzie. Doskonałe zaraz po wyjęciu z opakowania, ale idealne dopiero, gdy są lekko opiekane. Naturalnie bez laktozy i bez białka mleka, z gwarancją i certyfikatem Lactose-free.

Chrupki chleb od czeskich sąsiadów

Nasi czescy sąsiedzi nie odpuszczają tematu bezglutenowych produktów, nawet kiedy rozchodzi się o pieczywo. Do waszych ulubionych produktów należy między innymi chleb od firmy Druid z ich serii Bio (certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego). Marka ta przygotowując pyszne wegańskie, bezglutenowe smarowidła kanapkowe tzw. „wegańskie pasztety” nie mogła odpuścić sobie czegoś na co można byłoby rozsmarować te wegańskie pasty. Występujące w czterech rodzajach chrupkie pieczywo sprzedaje się w świetnym tempie. Znajdziecie wśród nich:

  • pieczywo ryżowo-kukurydziane z dodatkiem miksu warzyw – nasze ulubione, idealnie doprawione! • pieczywo ryżowe kakaowe – o wyraźnym kakaowym smaku, niesłodkie! • pieczywo ryżowo-kasztanowe – tutaj to chyba wasz faworyt • pieczywo gryczane z komosą ryżową – bogate w tłuszcze nienasycone

Drugim czeskim producentem raczącym nas chrupkim pieczywem jest Poex ze swoją serią Dexi Crispy Bread i zaciągiem ku fitnessowi. Pieczywo to występuje w dwóch smakach: pomidor, bazylia oraz czosnek, cebula.

Alternatywy dla bezglutenowego chleba

Czy wiedzieliście, że we Włoszech paluszki Grissini są traktowane jako pieczywo? Nie? JedzBezGlutenu bawi, karmi i uczy. Przysiądźmy jednak nad realniejszymi alternatywami do chleba bo choć rzeczywiście to całkiem normalne, że na półwyspie apenińskim zajada się paluszkami zamiast kanapkami to nasza kultura raczej jeszcze nie spopularyzowała takiej formy „kanapki” 🙂

Co innego bezglutenowe tortille

Tutaj radzimy sobie całkiem dobrze i przerabiamy je na wrapy, kebaby, buritto i inne ciekawe dania. Jak na polskie bezglutenowe standardy nie brakuje Ci u nas tego typu produktów bo te występują, aż w trzech odmianach!
Pierwszego z nich dostarcza do nas oczywiście marka Schar, ich Wraps nie zawiera laktozy. Co tu zresztą dużo mówić o placku tortilla – pogrzać odrobinę, nafaszerować składnikami według uznania, zawinąć i wciągnąć ze smakiem!
Drugim producentem bezglutenowych tortilli jest oczywiście Nutrifree ze swoimi Farcitu. Oni jednak poszli o krok dalej i do klasycznej włoskiej „piadiny” dorzucili wersję drugą pełnoziarnistą – z brązowego ryżu. Zawsze jakaś to alternatywa.

Popularne bułki i bułeczki bez glutenu

Zaczęliśmy tak troszkę od drugiej strony, a przecież jest alternatywa dla bezglutenowego chleba, która jest równie bardzo popularna w Polsce co chleb. Bezglutenowe bułki – no przecież to też jest  zamiennik! Zacznijmy może od małych grzeszków, czyli bułek Fast-foodowych! Konkretnie od bułek hamburgerowych. Włoscy producenci nie odpuszczają amerykanizmów – zarówno Schar jak i Nutrifree przygotował dla nas propozycję w kategorii bezglutenowy hamburger, ale polscy producenci nie odpuszczają kroku, dlatego polecamy również bułki hamburgerowe od Sano.
Ale, ale… wróćmy jeszcze na chwilę do Włoch i do Nutrifree bo marka ta przygotowała dla nas też bezglutenowe hot-dogi i tutaj uliczne amerykańskie jedzenie krzyżuje się już na poważnie z kuchnią włoską – niepodrabialny produkt, który możemy polecić wszystkim.

Czym jednak zastąpić klasyczne kajzerki? Można szukać polskiego smaku wśród polskich producentów, ale my polecamy włoskie Il Mio Panino – podwójne miękkie bułeczki z dwoma pojedynczymi opakowaniami. Z oliwą z oliwek extra virgin i mąką gryczaną dla niepowtarzalnego smaku. Oczywiście druga włoska marka nie może być stratna i wśród Schara wszelkie opcje Panini/Panino są warte rozważenia.

Mówiąc o bułeczkach warto też w wspomnieć o produktach w których występuje bardzo lubiany i zdrowy składnik, czyli siemię lniane. Bagietki Vital oraz bułki razowe Mehrkornbrotchen od Schara są dobrym pomysłem na zakup dla fanów tego składnika. Polecamy spożywanie go całym rokiem – spore ilości witamin z grupy B, kwasy Omega-3, przeciwutleniacze oraz minerały takie jak wapno, magnez i cynk wzmocnią nasz organizm i sprawią, że siemię lniane staną się bliskim przyjacielem dla naszego ciała.

No dobrze, ale bułki i tortille to za mało alternatyw – z czego jeszcze mogę przygotować sobie coś co zastąpi mi tradycyjną kanapkę? Choć mogłoby wydawać się to troszkę nadinterpretacją takim produktem jest pizza – świetne spody do pizzy Schar nadadzą się do tego w sam raz. Można byłoby pomyśleć nad calzone skoro mówimy już o kanapkach, ale kruchość gotowego spodu do pizzy może trochę w tym przeszkodzić – trzeba pomyśleć nad przygotowaniem własnego spodu z którejś z dostępnych u nas mąk.

Sklep bezglutenowy JedzBezGlutenu.pl

Jaki sami widzicie temat jakim są chleby bezglutenowe jest studnią bez dna. Osoby, które są na diecie bezglutenowej od dawna są już na pewno bardzo dobrze zaznajomione z ową tematyką, ale dla nowicjuszy powyższy tekst może być gładkim wprowadzeniem do tego bogatego świata i poniekąd również poradnikiem – bo przecież o to nam chodziło. Pamiętajcie jednak, że rynek dla osób na diecie bezglutenowe rozwija się z dnia na dzień, dlatego obserwujcie, podążajcie za trendami, jeśli macie jakieś pytania piszcie do nas na e mail – staramy się zawsze być jednym z was i pomagać z każdym problemem. Korzystajcie też z funkcji naszego sklepu internetowego i jeśli na przykład zainteresował Was, któryś ze składników o którym pisaliśmy w tym tekście i szukacie produktów z siemienia lnianego lub każdego innego składnika, którego jesteście fanem – wpiszcie w wyszukiwarce produktów hasło – siemię lniane (lub oczywiście każde inne, które was interesuje), a strona pokaże Wam produkty, które zawierają ten składnik – nawet jeśli w nazwie tego produktu on nie występuje. Mamy nadzieję, że gładko dotarliście do końca i jesteście teraz dzięki nam bardziej świadomą osobą na diecie bezglutenowej 🙂

Zespół Jedz Bez Glutenu 🙂

W JedzBezGlutenu.pl jesteśmy grupą ludzi, która reaguje na Twoje potrzeby, więc jeśli w Twojej codziennej diecie jest pieczywo, którego nie możesz znaleźć w naszej ofercie – dodaj komentarz z zapytaniem na naszym profilu na Facebooku, Instagramie lub napisz do nas e mail. Jeśli zgłoszeń będzie odpowiednio dużo, na naszych profilach społecznościowych zostanie opublikowany post z ankietą, których produktów najbardziej brakuje u nas w sklepie. Chcemy regularnie powiększać nasze port folio tak by nasz sklep stał się dla Was miejscem w którym znajdziecie wszystkie najpotrzebniejsze produkty w jak najniższych cenach. Współpracujemy z największymi specjalistami w dziedzinie diety bezglutenowej po to, by nasza świadomość realiów osób chorych na celiakię pozwoliła nam na wypełnienie waszych braków w diecie, które wynikają tylko i wyłącznie z dostępności produktów danej kategorii na polskim rynku. Jesteśmy dostępni dla Was, jesteśmy żeby dieta bezglutenowa nie wiązała się z jakimikolwiek wyrzeczeniami!

Powyższy tekst jest własnością intelektualną autora i może on być używany tylko na stronie JedzBezGlutenu. Kopiowanie oraz udostępnianie bez wiedzy autora jest bezwzględnie zabronione. Wszelkie prawa zastrzeżone.